Klachten tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er in korte tijd enorm veel in een lichaam, fysiek, chemisch en emotioneel. Soms ondervindt een vrouw hierdoor pijnklachten maar wil zij liever geen medicijnen gebruiken.

Een veel voorkomende klacht is pijn in de lage rug en in het bekken die voor een deel veroorzaakt worden door een andere houding die het lichaam moet aannemen. De lichaamshouding verandert door de groeiende baarmoeder, door slappe buikspieren en door de laxiteit van gewrichten. Daarnaast kan de baby op organen, bloedvaten en zenuwen drukken. En dan zijn er nog pijn en spanning in nek en schouders, pijnklachten in en rondom het schaambeen, blaasproblemen, stuwing in de benen, maagklachten, ademhalingsproblemen en obstipatie.

Deze klachten, die ontstaan tijdens een zwangerschap, kunnen verminderen of verdwijnen door een behandeling bij de osteopaat. Deze kan ook zorgen voor een beweeglijker bekken en voor een lage rug zodat de geboorte mogelijk minder moeizaam gaat. De behandeltechnieken worden bepaald door de klachten, door de lichamelijke conditie en door de algemene toestand van de vrouw. Deze technieken zijn veilig voor zowel de zwangere vrouw als voor de toekomstige baby.

Het doel blijft dat u optimaal moet genieten van de zwangerschap. Ook na de zwangerschap, wanneer klachten ontstaan door een veranderde houding of door toegenomen gewicht, kan een behandeling nodig zijn om het lichaam weer optimaal te krijgen.