Klachten waarvan men zegt “leer er maar mee leven”

U heeft van de arts de diagnose gekregen: ”U moet er maar mee leren leven”. De grote misvatting is dat, als de dokter niets kan vinden, het wel psychisch zal zijn. Helaas is dit te simpel. Er is een duidelijk samenspel tussen voorbeschikkende factoren (aanleg, traumatische gebeurtenis, persoonlijkheid), factoren die het slechter functioneren van het lichaam in stand houden (stress, slechtere ademhaling, piekeren, negatieve gevoelens) en factoren die tenslotte de klachten uitlokken.

Chronische pijnen, gelokaliseerd in spieren en botten, waarbij niets gevonden wordt bij adequaat medisch onderzoek, krijgen soms de specifieke naam: “fibromyalgie”.

Van “chronische vermoeidheid” wordt gesproken als er steeds terugkerende vermoeidheid is, waarbij geen lichamelijke verklaring is te vinden en die nauwelijks verbetert bij rust.

Darmklachten en buikpijnen die men niet kan verklaren of niet kan aantonen bij medisch onderzoek krijgen het etiket “prikkelbaredarmsyndroom”.

Naast pijn, vermoeidheid en buikklachten zijn er nog vele andere lichamelijke klachten die chronisch zijn en onverklaard blijven. Denk hierbij aan oorsuizen, benauwdheid, gevoel flauw te vallen, hartkloppingen, hoesten etc.

De osteopaat gaat samen met u op zoek naar wat voor u de meest geschikte aanpak is om het lichaam weer te laten functioneren. Dit is per persoon verschillend want ieder mens is uniek. Het functioneren van een lichaam is een samenwerking tussen het autonome zenuwstelsel, het hormonale systeem en het zenuwsysteem. De osteopathie heeft verschillende mogelijkheden om op die systemen invloed uit te oefenen en hun functie te verbeteren. Dit kan in combinatie met andere behandelingen: voedingsveranderingen, orthomoleculaire therapie, sporten en bewegen, psychologie.