Pijn door stijfheid van spieren, gewrichten of wervels

“Regelmatig heb ik klachten aan mijn spieren en gewrichten. Dit is vooral als ik rust en ‘s ochtends ben ik stijf. Bij inspanning gaat het juist beter. Kan een osteopaat wat doen aan deze klachten?”

Voor een lichaam is het noodzakelijk dat de vele schakeltjes goed functioneren. De overbelasting van een gewricht of een spier kan mogelijk gezocht worden in lokale problemen zoals een slechte techniek bij het werk of sporten, steeds maar herhaalde bewegingen etc.  Een osteopaat kijkt  bij deze klachten waarom het lichaam de gevraagde belasting niet meer kan verwerken

Het herstel van klachten aan gewrichten  en spieren verloopt vaak spontaan. Is dit echter niet het geval dan kan de oorzaak van pijnklachten ook liggen in de overbelasting van de gewrichten of een verstoorde doorbloeding waardoor er een slechte afvoer is van afvalstoffen. Een osteopathische behandeling bestaat dan uit het beter laten circuleren van alle lichaamsvloeistoffen.

Reumatische aandoeningen

Onder de reumatische aandoeningen vallen ziektes als Morbus Bechterew, Reiter, Reumatoïde Artritis, SLE, etc. Een kenmerk van reumatische aandoeningen is dat ze de gewrichten aantasten. Deze aandoening is ook erfelijk. Dit wil niet zeggen dat de mensen met een reumatische aandoening niet te helpen zijn.

Osteopathische behandelingen kunnen bij deze ziektebeelden van dienst zijn om het lichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Doordat de osteopaat o.a. werkt aan alle systemen van het lichaam ( pariëtaal, visceraal, craniaal) met mobiliserende technieken, heeft dit direct en indirect invloed op het functioneren van het lichaam. Zo worden onder andere de doorbloeding en het zenuwstelsel positief beïnvloed. Wanneer  bv een orgaan beter is doorbloed, zullen afvalstoffen zich minder snel in het orgaan vastzetten. Hierdoor is de kans op ‘vergiftiging’ van het lichaam minder en de kwaliteit van leven beter. De osteopathie kan bij deze ziektebeelden dus helpen de kwaliteit van het leven te verbeteren. Verder is een ondersteuning met orthomoleculaire en middelen en voedingaanpassing vaak aan te raden.