Aangezichtspijnen

Aangezichtspijn is een pijn in het gezicht die kan uitstralend naar de oogkassen, naar de oren of naar de kaken. Deze pijn kan voortkomen uit een verminderde beweeglijkheid van de aangezichts- of schedelbeenderen, uit bewegingsverlies van de bovenste halswervels, uit verminderde beweeglijkheid van de schedelnaden of vanwege een probleem van het kaakgewricht zelf. Een recent of in het verleden opgelopen trauma, zoals een klap op het hoofd, een val of tandenknarsen kan hiervan de oorzaak zijn. Als osteopaat behandelen wij deze bewegingsverliezen met gebruik van zachte handgrepen. Wanneer wij een betere beweging kunnen krijgen in de schedelstructuur, heeft dat invloed op de daaronder liggende gevoelszenuwen en zo stimuleren wij met mobiliserende technieken de bezenuwing en de doorbloeding van de klachtenregio.

Andere oorzaken van aangezichtspijn kunnen zijn:

  • Congestie hoofdpijn: ontstaat meestal enkele maanden na een trauma. Zit meestal rondom de ogen, op voorhoofd of het achterhoofd. Het is meestal een doffe hoofdpijn.
  • Vasculaire hoofdpijn: meestal pijn aan de buitenzijde van de schedel in het verloop van een bloedvat. De aanval kan 2 tot 4 weken duren. Vaak in combinatie met artroseklachten in de nek.
  • Sinusitis: ontsteking van de voorhoofdholtes wat resulteert in doffe hoofdpijn. Deze hoofdpijn neemt toe als men het hoofd naar voren buigt. De patiënt heeft ook vaak last van ochtendhoest, heesheid en keelpijn en slijmen die in de keel lopen.