Buikklachten

Weet u waarom u buikpijn hebt?

Buikpijn, een opgeblazen gevoel in de buik, maagklachten of klachten van obstipatie, moeilijke vertering, zuurbranden….Veel mensen hebben er mee te maken maar weten niet hoe ze er vanaf kunnen komen. De klachten kunnen hun oorzaak vinden in een verminderde beweeglijkheid van buikorganen maar kunnen ook ontstaan door een slechtere doorbloeding of bezenuwing van een orgaan. Tevens speelt de grote ademhalingsspier, het middenrif, een belangrijke rol als regelaar van de buik. Als eerder uitgevoerde onderzoeken geen afwijkingen hebben laten zien of als medicatie niet voldoende helpt, zou u voor onderzoek en behandeling de praktijk voor osteopathie kunnen bezoeken.

Een osteopaat kijkt anders naar uw buikpijnklacht dan een huisarts of specialist. Hij richt zich niet alleen op het gebied waar u de klachten ervaart maar bekijkt, onderzoekt en behandelt het lichaam als één geheel en gaat op zoek naar de oorzaak van die klachten. Door deze aanpak krijgt het lichaam de mogelijkheid om te herstellen waardoor de pijn vermindert of zelfs verdwijnt en de functie verbetert.

Het bewegingsapparaat (spieren, gewrichten, ligamenten), de organen en het (centrale) zenuwstelsel hebben specifieke onderliggende relaties. Zo kunnen bijvoorbeeld een maagprobleem of een verslechterde trage vertering klachten geven van hoofdpijn of pijn in nek of rug. Er kan mogelijk ook een verklaring gevonden worden voor die storende ongemakken in de buik, ook wel “het prikkelbare darmsyndroom” genoemd, waarvoor dikwijls, na uitgebreid onderzoek in het ziekenhuis met scopie en röntgenfoto, geen verklaring gevonden is. Of voor het probleem van obstipatie dat soms al begint bij een storing in het functioneren van de maag of waarvoor de oorzaak ligt in mindere bewegelijkheid van het bekken en de organen in het bekken.

De osteopaat zoekt de gepaste behandeling om de normale beweging en structuur van het buikorgaan weer te herstellen zodat het beter kan functioneren. Het doel van de behandeling is om opnieuw de juiste voorwaarden te creëren zodat het lichaam weer in staat is zichzelf te genezen.

Soms is het nuttig om voor bepaalde buikklachten en darmklachten andere zorgverleners in te schakelen die kunnen helpen. Bij het onderzoek kan het zijn dat uw klachten voor een deel hun oorzaak vinden in het feit dat u bepaalde voeding bijvoorbeeld suiker of gluten niet of slecht verdraagt. De osteopaat zal u desgewenst verwijzen voor extra advies.