Sport en preventie

Bewegen en sporten is gezond. Sommigen doen  het voor een fit en goed gevoel of voor de gezelligheid en een ander verdient er zijn brood mee. Het is dan ook belangrijk om een blessure te voorkomen of snel te verhelpen.

Osteopathie, aanvulling op de bestaande zorg voor de sporter

Steeds meer (top)sporters maken gebruik van de ondersteuning van een osteopaat. Niet alleen om beter te kunnen presteren, maar ook om sneller en vollediger te kunnen herstellen van een inspanning of blessure. Wanneer je tijdens de rustfase niet voldoende kans krijgt of neemt om te herstellen dan is bij de volgende inspanning het lichaam een stukje zwakker. En als je lichaam niet voldoende herstelt wordt de kans op blessures groter. Redenen waardoor je niet goed herstelt zijn bijvoorbeeld:  te weinig tijd nemen om te rusten na een inspanning, te zwaar trainen en/of het nemen van verkeerde voeding. Een osteopaat gaat bij sportletsel fundamenteel anders te werk dan een fysiotherapeut, een manueel therapeut of een chiropractor. Hij evalueert en verbetert de spanning en beweeglijkheid van het gehele lichaam, dus ook van de organen, de botstukken van de schedel en de bindweefselvliezen die elke structuur in het lichaam verbinden.

Typische klachten bij sporters zijn liesproblemen, schouderklachten en rugpijnen. Wist u dat buikpijn en problemen met de darmen regelmatig veroorzakers zijn van rugklachten en dat deze op hun beurt andere blessures kunnen uitlokken? De focus van de osteopaat bij de sporter is op de totale mens gericht en niet alleen op de blessure. Betekent dit dat andere behandelaars overbodig zijn? Integendeel, een goed oordeel over het lokale probleem, de blessure, blijft essentieel en verdient alle aandacht. Daarom is osteopathie goed te combineren met een behandeling door een sportarts of een fysiotherapeut of met sportmassage.

De sporter verdient het beste: een analyse van het lokale probleem en een visie op de sporter als gehele mens. Zo wordt de sporter sneller weer fit, blijft de gezelligheid tijdens het sporten en kan de topsporter mogelijk meer winnen.