Het diafragma: meer dan ademen

Het diafragma (middenrif) is een koepelvormige spier die vast hangt aan de onderste ribben en de rug ter hoogte van de bovenste lendenwervels. Wanneer je inademt, dan trekt het middenrif samen (ze zakt naar beneden). Zo gaan je ribben uit elkaar, vergroot je borstholte en zo kan de lucht in je longen stromen. Bij het uitademen, ontspant de spier zich.

Minder bekend is dat het diafragma ook een belangrijke pompwerking heeft. Door de goede werking (aanspannen/ontspannen) wordt al het veneuze zuurstofarme bloed van benen, bekken, romp tegen de zwaartekracht in weer naar het hart gepompt. Ook is het diafragma  belangrijk voor een goede werking van de maag, voor een goede spijsvertering en voor het optimaal functioneren van de lever. De lever heb je nodig als energieleverancier en voor het verwerken van de nuttige voedselbestanddelen.

Daarom neemt het herstel van de beweeglijkheid van het middenrif een belangrijke plaats in tijdens de behandeling van de osteopaat. Door zijn technieken zal de osteopaat zowel de inadem- als ook de uitademfunctie optimaliseren en de spierwerking verbeteren. Daardoor kan je dieper ademen, maar heb je ook een betere bloed en lymfeafvoer.