De vermoeide mens/chronische vermoeidheid

De vermoeide mens/chronische vermoeidheid
3 september, 2014 Yannick Smidts

Een tijdje moe zijn dat kan, maar als vermoeidheid lang blijft duren en mogelijk het etiket “Chronische Vermoeidheid” krijgt, dan kan de osteopaat met zijn behandeling hierop ingrijpen.

Alle cellen in ons lichaam zijn omgeven door weefselvocht. Het lymfesysteem zuivert dit vocht en zorgt ervoor dat de cellen in een gezonde omgeving kunnen functioneren. De afgifte van afvalstoffen en de opname van de voedingstoffen, die zich afspeelt tussen bloed en cellen, verloopt via dit weefselvocht. Sommige afvalstoffen komen niet rechtstreeks in de bloedbaan terecht en verzamelen zich in het weefselvocht. Dit vocht stroomt in de lymfevaten en door de lymfeknopen, die alles filtreren.

Er wordt gedacht dat chronische vermoeidheid ontstaat door een opstapeling van afvalstoffen in de hersenen. In een normale situatie, bij een gezond persoon, worden de toxische stoffen vanuit de hersenen gefilterd naar de bloedbaan door een ingenieus uitwisselingsysteem tussen het hersenvocht en het lymfesysteem. Het lymfesysteem is verantwoordelijk voor de immuun afweerfuncties van het lichaam, alsmede het reinigen van het bloed.

Alle lymfevocht van het bekken en de buik wordt via een grote ader in de borstkas weer teruggevoerd naar het veneuze bloed en zo komt het weer in de normale bloed circulatie.

Bij vermoeidheid kunnen de schadelijke stoffen niet uit de hersenen en die reageren hier vervolgens op met kleine ontstekingen van de hersencellen. De toxische producten kunnen er niet uit omdat het drainage systeem van het vat in de thorax in diameter is verminderd. Dit kan weer het gevolg zijn van langdurige spanning en stress waardoor het normale evenwicht in het lymfesysteem totaal is veranderd.

In zijn behandeling zal de osteopaat vaak starten met een aantal schedel-technieken, om op deze manier de drainage van de hersenen te bevorderen. De verdere therapeutische handeling zal gericht zijn op het verbeteren van de lymfestroom via de borstkas naar het bloedvatsysteem. Daarom wordt er gebruik gemaakt van technieken voor het optimaliseren van de beweeglijkheid van de borstwervels en de ribben en het ondersteunen van de werking van het middenrif. Met één behandeling per 2 weken kan de osteopaat evalueren of de klachten verbeteren. Soms is het nuttig om met meerdere behandelaars te kijken naar het probleem van de Chronische vermoeidheid. Denk hierbij aan het gebruiken van nuttige voedingssupplementen, omdat door de vermoeidheid een groot deel van de reserves zijn opgebruikt, of het evalueren van het voedingspatroon.