Waarom zou u naar de osteopaat gaan?

Waarom zou u naar de osteopaat gaan?
3 september, 2014 Yannick Smidts

Wanneer u met lichamelijke (pijn)klachten rondloopt, denkt u niet direct aan een osteopaat. Het is gebruikelijker om naar de huisarts te gaan voor medicijnen, naar de fysiotherapeut of naar het ziekenhuis. Als uitgevoerde onderzoeken geen afwijkingen laten zien of als medicatie onvoldoende werkt, zou u voor onderzoek en behandeling de praktijk voor osteopathie kunnen bezoeken.

Het osteopathisch consult

Het eerste consult begint altijd met een uitgebreid vraaggesprek. Omdat de totale patiënt centraal staat is het nodig om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van de klacht en van de algemene gezondheidstoestand. Er zijn een aantal aandoeningen die niet behandeld mogen worden, denk maar aan een breuk of een acute ontsteking. De osteopaat houdt hier uiteraard rekening mee.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek gaat de osteopaat op zoek naar afwijkingen, elke afwijking is bewegingsverlies, die mogelijk de oorzaak kan zijn van de klacht.

Mechanisch

Het lichaam wordt gezien als één geheel. Dit wil zeggen dat de beweeglijkheid in het ene deel van het lichaam zijn invloed heeft op de beweging in een ander deel van het lichaam. Dit noemt men een mechanische keten. Als je bijvoorbeeld je arm omhoog tilt, dan beweegt je schouder, maar ook het schouderblad beweegt mee naar achter en zorgt ervoor dat de wervelkolom meedraait. Is er een blokkade in een wervel, dan belemmert dat de beweeglijkheid van de arm en kan dat pijnklachten geven in arm of nek. Heb je bewegingsverlies van een hoge rugwervel, dan beperkt dat de beweeglijkheid van het middenrif en kun je maagklachten hebben.

 

Zenuwen

De zenuwen zorgen o.a. voor de beweging van de spieren, de werking van de organen, het gevoel in onze huid. Ze zijn samen gerangschikt in bepaalde groepen, de zogenaamde segmenten. In ons lichaam zorgt elk segment voor een specifieke regio van de huid, een spier, een bot, een gewricht en een orgaan. Wanneer er een probleem, een bewegingsverlies, ontstaat in één van deze structuren, dan heeft dat invloed op de andere structuren van hetzelfde segment. Als voorbeeld: bij een hartaanval krijg je pijn op de borst, maar ook uitstralende pijn in de linker arm. In minder ernstige gevallen, zoals een blokkade van een gewricht of irritatie van een orgaan, ontstaan er vage pijnklachten in het segment. In dat geval is er wel pijn, maar kun je niet “de vinger op de zere plek leggen”. De osteopaat gaat in het segment en de mechanische keten op zoek naar de structuren die niet goed functioneren en zal deze behandelen door de oorspronkelijke beweeglijkheid te activeren.

 

 

Manier van behandelen

De osteopaat behandelt alles manueel, dat wil zeggen dat alleen de handen gebruikt worden als instrument. De meeste technieken zijn zacht en rustig, maar soms is een stevige techniek noodzakelijk om een gewricht los te maken.

 

 

 

Indicaties

De klachten die behandeld worden door de osteopaat zijn o.a. rug en nekpijn, hoofdpijn, buikpijn, lang bestaande (pijn)klachten ( waar u maar mee moet leren leven). Dit voor volwassenen en kinderen. Maar ook een baby met reflux, darmkrampjes, voorkeurshouding worden door de osteopaat behandeld.