Pijn in de lies, het bovenbeen of aan de zijkant van heup?

Pijn in de lies, het bovenbeen of aan de zijkant van heup?
3 september, 2014 Yannick Smidts

Pijn in die regio gaat vaak samen met bewegingsbeperking van de heup en lage rugklachten.

Met lichte tot matige heupartrose kan u naar de osteopaat. De patiënt geeft dan pijn aan in de lies en aan de zijkant van de heup, met uitstraling van pijn tot in het bovenbeen. De pijn is ’s morgens aanwezig, na lang zitten en opstaan of na langdurige belasting zoals een lange wandeling. Dit gaat samen met pijn in de rug. Dat is niet verwonderlijk aangezien de lage rug, bekken en heup een sterke invloed op elkaar uitoefenen. Een tweede belangrijk kenmerk is de bewegingsbeperking. De heup is beperkt in het buigen, het naar binnen draaien en het spreiden. Dit brengt verschillende ongemakken met zich mee. De sokken kunnen moeilijker aangedaan worden enz.

Een oorzaak van heupartrose kan overbelasting zijn, zodat het gewricht slijtage vertoont. Zo’n verhoogde belasting kan ontstaan bij beroepen met zware fysieke inspanning met een slechte houding maar ook bij een zittende beroep. Overbelasting kan ook ontstaan door jarenlange soms onopgemerkte blokkades in lage rug, bekken en voet. Een andere oorzaak is een verminderde doorbloeding van de heup, waardoor het kraakbeen en het bot onvoldoende gevoed worden en dus slijtage. Die doorbloedingsstoornis ontstaat als gevolg van spanning en druk in de buik, buikoperaties en bewegingsverlies in de wervelkolom, bekken, borstbeen en de ademhalingsspier.

De meeste mensen krijgen te horen dat een er een nieuwe heup nodig is. Maar als we de oorzaken in het ontstaan van heupartrose analyseren en zo gericht de blokkades, die een goede functie van de heup in de weg staan, behandelen kan de osteopaat mogelijk een grote meerwaarde betekenen in het uitstellen/voorkomen van een operatie  en de pijnklachten en de bewegingsbeperkingen zullen minder worden.