Osteopathie, aanvulling op de bestaande zorg voor de sporter?

Osteopathie, aanvulling op de bestaande zorg voor de sporter?
3 september, 2014 Yannick Smidts

Bewegen en sporten is gezond. Sommigen doen het voor een fit en goed gevoel, of voor de gezelligheid en een andere verdient er zijn brood mee. Het is dan ook belangrijk om een blessure te voorkomen of snel te verhelpen.

Steeds meer (top)sporters maken gebruik van de ondersteuning van een osteopaat. Niet alleen om beter te kunnen presteren, maar ook om sneller en vollediger te kunnen herstellen van een inspanning of blessure. Wanneer je tijdens de rustfase niet voldoende kans krijgt of neemt om te herstellen, dan is bij de volgende inspanning het lichaam een stukje zwakker. En als je lichaam niet voldoende herstelt, dan wordt de kans op blessure groter. Redenen waardoor je niet goed herstelt, zijn bijvoorbeeld te weinig tijd nemen om te rusten na een inspanning, te zwaar trainen en/of verkeerde voeding. Een osteopaat gaat bij een sportletsel fundamenteel anders te werk dan een fysio- , manueel therapeut of chiropractor. Hij evalueert en verbetert de spanning en beweeglijkheid van het gehele lichaam, dus ook van de organen, de botstukken van de schedel en de bindweefselvliezen die elke structuur in het lichaam verbinden.

Typische klachten bij sporters zijn liesproblemen, schouderklachten en rugpijnen. Wist u dat buikpijnen en problemen met de darmen regelmatig veroorzakers zijn van rugklachten? En dat deze rugklachten op hun beurt andere blessures kunnen uitlokken? De focus van de osteopaat bij de sporter is op de totale mens gericht en niet alleen op de blessure. Betekent dit dat andere behandelaars overbodig zijn? Integendeel, een goed oordeel over het lokale probleem, de blessure, blijft essentieel en verdient alle aandacht. Daarom is osteopathie goed te combineren met een behandeling door een sportarts of –fysiotherapeut of sportmassage. Want de sporter verdient het beste: een analyse van het lokale probleem en een visie op de sporter als gehele mens. Zo wordt de sporter sneller weer fit, blijft de gezelligheid tijdens het sporten en kan de topsporter mogelijk meer winnen.

Blessurevrij sporten? Bezoek de osteopathiepraktijk en samen met u wordt gekeken of er een passende oplossing te vinden is om u blessurevrij te krijgen en te houden.